Yaşam

Nezle dediğimiz bu hastalık nedir, nasıl ortaya çıktı, gripten farkı nedir?

Çoğumuzun burnu tıkalı ve kıştan bahara ya da ilkbahardan kışa ne giysek rahat edemediğimizde öksürmeye ve hapşırmaya başlıyoruz. Geçmiş olsun, üşütmüşüz demektir. Yani büyük olasılıkla soğuk algınlığı geçirdik, muhtemelen grip. Sık sık karıştırıyorsanız, soğuk algınlığı ve grip arasındaki fark nedir?Endişelenme, asla yalnız değilsin.

Temel olarak soğuk algınlığı ve grip, virüslerin neden olduğu bir tür solunum yolu hastalığıdır. Bu değil Bu iki hastalığa neden olan virüs ya da virüsler farklıdır. Öyle ki hastalığa neden olan virüs nedeniyle siz daha hafif atlatırken bir başkası için yorganda uyumanız mümkün. Merak etmeyin ikisinde de sıcak bir şeyler içerseniz bir şey olmaz ama yine de soğuk algınlığının ne olduğuna, nasıl ortaya çıktığına daha yakından bakalım ve nelerin gripten farklı olduğunu görelim.

Temel bir tarif yaparak başlayalım; soğuk nedir

Soğuk algınlığı olarak da bilinen grip, bir tür solunum yolu hastalığıdır. Burnumuzu ve boğazımızı etkiler. Genellikle zararsız kabul edilir ve yılda birkaç kez yaşamamız olağandır. Nezle viral bir hastalıktır yani virüs yoluyla bize bulaşır. Doğal olarak bize bulaştığı gibi başkalarına da bulaşabileceği için bulaşıcı bir hastalık olarak kabul edilir.

Kademeli gribin belirtileri nelerdir?

  • Soğuk algınlığı virüsüne maruz kaldıktan sonra 1 – 3 gün süren kuluçka aşamasıdır ve genel olarak semptom görülmez.
  • Kuluçka döneminin süresine göre değişmekle birlikte ilk belirtiler 1-3 gün içinde görülür. Bunlar boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük, hapşırma, ateş, baş ve vücut ağrılarıdır.
  • 3 – 10 gün grip belirtileri sürer ve mukus renginde değişiklikler olabilir.
  • Bazı kişilerde öksürük gibi belirtiler 10 günden uzun sürebilir ancak iyileşme neredeyse tamamlanmıştır.

Nezlenin belirtileri ve evreleri kişiden kişiye farklılık gösterse de genel olarak bu şekilde ilerler. Soğuk algınlığının 7 ile 10 gün arasında sürmesi normaldir.Öksürük gibi bazı belirtiler çok daha uzun süre ortaya çıkabilir ancak diğer belirtilerle birlikte görülmediği sürece endişelenmenize gerek yoktur.

Tamam, soğuk algınlığı ve grip arasındaki fark nedir?

Yukarıda adım adım anlattığımız grip belirtileri ve grip belirtileri neredeyse bire bir kendini göstermektedir. Çünkü her ikisi de virüslerin sonucu oluşan solunum yolu hastalıklarıdır.Peki soğuk algınlığının gripten farkı nedir?

Yani grip dediğimiz hastalığın etkeni influenza virüsüdür. Gribe neden olduğu bilinen başka bir virüs yoktur. Soğuk algınlığının nedeni rinovirüs, picornavirüs, mevsimsel koronavirüs ve daha fazlasıdır.Bir doktor bile virüsü kolayca test edip tespit edemediği sürece grip ve soğuk algınlığı arasındaki farkı anlayamaz.

Kursun ortasındaki en gözle görülür fark, semptomların yoğunluğudur. Grip olduğunuzda, tüm semptomları çok daha şiddetli yaşarsınız. Grip virüsü daha sonra bakteriyel enfeksiyonlara, zatürree ve hatta hastaneye yatışa neden olabilir. Soğuk algınlığında burnunuzu en fazla bir hafta sümkürür ve biraz öksürürsünüz.

Soğuk algınlığı ve grip ne zaman bulaşıcı hale gelir?

Soğuk algınlığı hafif bir hastalık olmasına rağmen bulaşıcılığı oldukça fazladır. Belirtiler şimdi görünmüyor kuluçka döneminden semptomların kaybolmaya başladığı ikinci haftaya kadar Üşütmeniz mümkündür. En yoğun bulaşma dönemi semptomların en şiddetli olduğu 2-3 günlük dönemdir.

Gribin bulaşıcılığı soğuk algınlığına benzer. Belirtiler şimdi görünmüyor Kuluçka dönemi ile birlikte, belirtiler ortaya çıktıktan bir hafta sonra Grip virüsünü bulaştırabilirsiniz. Çocuklar ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, grip virüsü için bir numaralı risk grubudur.

Farklı önlemler alabileceğimiz soğuk algınlığı türleri var mıdır?

Burada kamuoyunda bilinen bir yanlışı düzeltmek durumundayız. İlkbaharda birçok kişide görülür. mevsimsel alerjiler, toz alerjisi, polen alerjisi, güneş alerjisi ve benzeri alerjik reaksiyonlarSoğuk algınlığı ile çok benzer belirtiler gösterdikleri için soğuk algınlığı türü olarak kabul edilirler ancak bunda da kusur yoktur.

Yukarıda da açıkladığımız gibi soğuk algınlığı virüsler yoluyla bulaşan bir solunum yolu hastalığıdır. Kuyu Alerjik reaksiyon belirtileri soğuk algınlığı gibi görünse de aslında soğuk algınlığı değildir.Elbette alerjiniz arttığında nezle olmuş olabilirsiniz ama polen yüzünden nezle olmuyorsunuz, sadece alerjik reaksiyon gösteriyorsunuz.

Grip ilk ne zaman ortaya çıktı, tedavisi için neler yapıldı?

Nezle, grip gibi hastalıkların yeni çağın hassas insanlarının hastalıkları olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünkü soğuk algınlığının elimizdeki en eski kaynağı MÖ 16. yüzyıla tarihlenen tıp üzerine yazılmış Ebers adlı bir Mısır papirüsüdür. Yani insanlık olarak binlerce yıldır soğuk algınlığı çekiyoruz.

Soğuk algınlığı ile ilgili ilk bilimsel çalışmalar 1946 yılında İngiltere’de Medical Research Board tarafından başlatılmıştır. 1956’da kurulun Soğuk Birimi rinovirüsü keşfetti. 1970’lerde kuluçka döneminde virüse karşı koruma sağlayacak bir protein olduğu keşfedildi. Bu birim kapanmadan kısa bir süre önce çinko glukonat pastil tedavisini de geliştirdi.

2009 yılına kadar dünyanın birçok farklı yerinden bilim insanları antivirallerin soğuk algınlığı virüsleri üzerindeki etkisini incelediler. ancak somut bir sonuç alınamadı. Pikornavirüslere karşı etkili olabilecek birçok çalışma halen devam etmektedir. En etkili olanı, çift sarmallı RNA ile etkinleştirilen bir antiviral tedavidir, ancak hala geliştirme aşamasındadır.

Kesin olmamakla birlikte, soğuk algınlığı semptomları ilk ortaya çıktığında çinko almanın hastalık süresini kısalttığı durumlar olmuştur. Bilimsel kanıt olmadan sarımsak ve ekinezya kullanımı da Soğuk algınlığı durumunda oldukça yaygındır. Soğuk algınlığına direkt etkisi olmasa da bağışıklık sistemini güçlendirdiği için C ve D vitaminlerinin kullanılması da tavsiye edilir.

Soğuk algınlığına ne yeter, nasıl geçer?

  • Bolca dinlenin ve uyuyun.
  • Bol miktarda sıvı tüketin.
  • Sıcak çaylar için.
  • Tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz.
  • Tuzlu suyu burnunuza çekebilirsiniz.
  • C vitamini tüketebilirsiniz.

Bunlar genel olarak soğuk algınlığınız olduğunda kendi başınıza uygulayabileceğiniz tedavi yöntemlerinden bazılarıdır. Önemli olan dinlenerek hastalığın rahatsız edici semptomlarından kurtulmaktır.ve vücudunuzu güçlü tutar.

Ne zaman doktora gitmeliyim?

  • Semptomlarınız kötüleşiyorsa ve iyileşmiyor gibi görünüyorsa
  • Ateşiniz üç günden fazla 38,5’in üzerindeyse
  • Ateşiniz düşmüş ancak tekrar yükselmişse
  • Nefes darlığı yaşıyorsanız
  • Eğer hırıltılı solunum yapıyorsanız
  • Alışılmadık bir boğaz, baş veya sinüs ağrınız varsa

Soğuk algınlığınızın semptomları alışılmadık bir hal almaya başladıysa ve yukarıdaki semptomları hissediyorsanız, kesinlikle En yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz önerilir.Bebeklerde ve çocuklarda bu belirtiler çok ciddiye alınmalı ve şüphe durumunda hiç bekletilmeden doktora başvurulmalıdır.

Hasta olmayı beklemeyin; İşte soğuk algınlığından korunmak için alabileceğiniz önlemler

  • Ellerinizi sık sık yıkayın.
  • Ağzınızı çalkalayın ve burnunuzu temizleyin.
  • Öksürürken ve burnunuzu sümkürürken mendil kullanın, sonra atın.
  • Bardakları, çatal bıçakları vb. başka kişilerle paylaşmayın.
  • Hasta olduğunu bildiğiniz insanlardan uzak durun.
  • Sağlıklı ye.
  • Düzenli egzersiz.
  • Sigara içme.
  • Düzenli uyuyun.
  • Bağışıklık sisteminizi güçlü tutun.

Yılda birkaç kez başımız belaya giriyor. soğuk algınlığı nedir, nasıl ortaya çıktı, gripten farkı nedir Aşağıdakiler gibi sık sorulan soruları yanıtladık: Anlattıklarımız yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tüm sağlık sorunlarında olduğu gibi soğuk algınlığı ve grip konusunda da en doğru ve spesifik bilgiyi uzman bir doktordan almanız gerektiğini unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

paslanmaz korkuluk
Başa dön tuşu