Haber

Erdoğan: İhracatçılarımızı her zaman dostum ve meslektaşım olarak gördüm

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi 30. Olağan Genel Kurulu’nda konuşuyor.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Her biriniz Türk ekonomisinin üretim kapasitesinin artan gücünün simgesisiniz. Sağladığınız istihdam ve yaptığınız ihracatla yerli ve milli tanımımızın vücut bulmuş halisiniz. Bugün ‘ ile çalışmalarımız varsa ‘ Dünyanın en ücra köşelerinde bile Türkiye damgasıyla yapılan bu üretimde en büyük pay ihracatçılarımıza ait.

İHRACATÇIMIZI HUKUK VE HUKUK DOSTLARIM OLARAK GÖRÜYORUM: Siyasi çabamız boyunca hep ihracatçılarımızı yolum ve davam olarak gördüm, kader arkadaşlarım. Hangi görevde olursak olalım, sorunlarınızla yakından ilgileniyoruz. Türkiye İhracatçılar Meclisi sıkıntıları bize iletti, teklifler sundu. Sorunlarınıza kalıcı çözümler ürettik.

TALEPLERİNİZE OLUMLU CEVAP VERDİK: Bu yeni dönemde hiç beklemeden adımlarımızı attık ve hızlı bir şekilde ziyaretlerimize başladık. Afet bölgesinde yatırım teşvik belgesi süresinin 3 yıla uzatılarak cazibe merkezleri programına alınmasından, KOBİ reçetesindeki üst sınırın 250 milyon liradan 500 milyon liraya çıkarılmasına, vade uzatımına kadar taleplerinize olumlu yanıt verdik. asgari fiyat artışı El ele, gönül gönüle hareket ederek Türkiye’yi ihracatta tarihinin en büyük başarılarıyla tanıştırdık.

2022 İHRACATTA REKOR YIL OLARAK KAYDEDİLDİ: 21 yıl önce göreve geldiğimizde kendini zar zor ayakta tutan bir ülke vardı. İş dünyamızla dayanışma içinde çalışarak bu tabloyu tersine çevirdik. Dünyanın en değerli üretim üslerinden biri haline geldik. Yılda ancak 36 milyar dolar ihracat yapabilen bir ekonomimiz vardı. Bugün bu rakamı bir buçuk ayda gerçekleştirebilecek güçlü bir ekonomiye kavuştuk. 2022 yılı ihracatımız açısından rekorlar yılı olarak kayıtlara geçti. Mal ihracatımız yüzde 12,99 artarak 254,2 milyar dolara ulaştı. Ülkemizin dünya ticaretindeki payı %1,02’ye yükseldi.

Hizmet ihracatımız yüzde 47,3 artışla 90 milyar doları aştı. Savunma ihracatımız yaklaşık yüzde 37 artışla 4.3 milyar dolara ulaştı. İhracat yapan firma sayısı bir önceki yıla göre yüzde 14 artarak 114 bin 561’e ulaştı.

DEPREMİN EKONOMİYE ETKİLERİ AZALIYOR: Bu yıla da çok güçlü bir başlangıç ​​yaptık ama 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler, 50 binden fazla can kaybının yanı sıra 11 ilimizi de derinden sarstı. Konutların yanı sıra işyerleri, üretim tesisleri ve ticari işletmeler de hasar gördü. Bu devasa yıkım karşısında hızlı hareket ettik. Sarsıntılı şehirlerde çarkların dönmesi için iş dünyamızın gerekli altyapıyı sağladık. Depremin ekonomimize olumsuz etkileri her geçen gün azalıyor.

Yüzyılın felaketini yaşamamıza rağmen ihracatımız güçlü seyrini sürdürüyor. Mayıs ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,4 artarak 18,9 milyar dolardan 21,6 milyar dolara yükseldi. Son 12 ayda ihracatımız 254,4 milyar dolara ulaştı.

ENFLASYONU TEK RAKAMLI RAKAMLARA İNDİRECEĞİZ: Enflasyon sorununu yeniden tek hanelere indireceğiz. Şimdi bu bahiste daha güçlü bir elimiz var. Yeni ekonomi ekibimizin birinci önceliği bu sorunun analizidir.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

paslanmaz korkuluk
Başa dön tuşu