Çin borsası yerli yatırımcıları çekiyor, yabancılar temkinli
Çin’in yerli yatırımcıları, hükümetin başta emlak sektörü olmak üzere ekonomiyi desteklemeye yönelik son girişimlerinden cesaret alarak ülkenin borsasında aktif olarak hisse satın alıyor. Şangay endeksi geçtiğimiz Perşembe günü emlak desteğinin açıklanmasından bu yana %3’ün üzerinde bir artış kaydederek son üç buçuk ayda toplamda yaklaşık %20’lik bir artışa işaret etti. Bu arada Hong Kong’da işlem gören Çin hisseleri de yaklaşık %38 oranında artış gösterdi.
Bu artışlara rağmen yabancı yatırımcılar tereddütlerini koruyor ve Çin piyasasına yabancı sermaye girişi mütevazı düzeyde kalıyor. Yerli yatırımcılar pandemi sırasında terk ettikleri piyasaya geri dönerken, yabancılar sürdürülebilir bir ekonomik toparlanmaya dair daha önemli işaretler bekliyor.
Çin hükümetinin Şubat ayında başlayan önlemleri arasında emlak sektörünü destekleme, tüketimi artırma ve devlet parasını öncelikli sektörlere aktarma adımları yer alıyor. Özellikle, Çin Halk Bankası, eyalet hükümetleriyle birlikte, kamu iktisadi teşebbüslerinin satılmamış konutları satın alması için 300 milyar yuanlık (41,46 milyar $) bir yeniden kredi tesisi kurma planını açıkladı. Bu hamle, bir zamanlar Çin’in GSYH’sine önemli bir katkı sağlayan emlak sektörünü canlandırmak için çok önemli bir çaba olarak görülüyor.
Aviva Investors gibi yatırım fonları bu gelişmeleri yakından izliyor. Aviva Investors çoklu varlık fonları başkanı Sunil Krishnan, önlemlerin henüz GSYH’yi önemli ölçüde artıracak kadar önemli olmasa da, ekonomik zorlukları kabul etme ve ele alma yönünde bir değişime işaret ettiğini belirtti.
Yabancı yatırımcıların ihtiyatı sermaye akışı verilerine de yansıyor. Çin fonları bu ay net giriş yaşadı, ancak 2024 yılında Çin odaklı fonlardan net 1,2 milyar dolar çekildi, buna karşılık Japonya’ya 18 milyar dolar yatırım yapıldı. BNP Paribas Asset Management’tan Chi Lo, yatırımcıların Çin’e karşı daha az olumsuz olduklarını ancak yatırımlarını Japonya veya Hindistan gibi diğer piyasalardan kaydırmaya hazır olmadıklarını gözlemledi.
Uzun vadeli yatırımcılar da Çin’e daha fazla yatırım yapmadan önce Çin-ABD ilişkilerinde iyileşme ve daha güçlü teşvik önlemleri bekliyor. Bu arada, anakara yatırımcıları Stock Connect programı aracılığıyla Hong Kong hisse senetlerine yaklaşık 33 milyar dolar yatırım yaparak Hong Kong’da kote edilmiş hisseleri tercih ettiklerini gösterdiler.
Anakara hisse senedi ETF’lerine girişler arttı ve Nisan ayında bir önceki aya göre önemli ölçüde yüksek olan 23,6 milyar yuan kaydedildi. Ancak, Krane Funds Advisors ve Blackrock’un iShares China Large-Cap ETF’si gibi Çin’e odaklanan küresel ETF’ler, birkaç aydır devam eden bir eğilimi sürdürerek ılımlı girişler gördü.
U.S. Principal Asset Management’tan George Maris gibi bazı yatırım yetkilileri, Çin’e yönelik olumsuz havanın abartıldığını düşünüyor ve teknoloji gibi sektörlerde yükselişe geçiyor. Maris, Eylül ayından bu yana sermayesini tekrar Çin’e kaydırdı. Bununla birlikte, küresel yatırımcılar tarafından Çin hisse senetlerinin geniş çaplı bir yeniden değerlendirmesi henüz gerçekleşmedi ve böyle bir değişimin muhtemelen bir piyasa rallisinden önce değil, onu takip edeceği öne sürülüyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.
haber-ortahisar.com.tr